Koirahieronta

"Vai että koirille hierontaa? Kaikkea sitä kuuleekin".

Kyllä vain! Koirat tarvitsevat lihashuoltoa ihan siinä missä me ihmisetkin. Sen lisäksi, että hieronta vaikuttaa koiran henkiseen hyvinvointiin ja lisää lihasten elastisuutta, se myös vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, nopeuttaa kuona-aineiden poistumista ja laskee turvotuksia sekä nopeuttaa palautumista

VARAA AIKA


Kenelle?

- Pennuille sekä nuorille koirille: "Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa". Kun koira on oppinut jo nuorena rentoutumaan kylkimakuulla vieraan ihmisen käsittelyssä, osaa se vanhempanakin paremmin rauhoittua ja nauttia hoidosta.

- Harrastus-, metsästys- ja työkoirille: Säännöllinen lihashuolto mm parantaa koiran suorituskykyä, tehostaa palautumista ja ennaltaehkäisee vammojen syntymistä.

- Kotikoirille: Myös kotikoirat hyötyvät suuresti hieronnasta ja ne saattavatkin jumiutua jopa herkemmin kuin harrastuskoirat. Rajoitettu vauhti, yksipuolinen ja liian vähäinen liikunta erityisesti kovalla, tasaisella alustalla, kuten asfaltilla, edesauttavat lihaskireyksien syntymistä.

- Näyttelykoirille: Jumitomalla kropalla esiintyminen on ryhdikkäämpää ja näyttävämpää. 

- Iäkkäämmille koirille: Esimerkiksi nivelrikosta kärsivien koirien lihaksisto saattaa kuormittua toispuoleisesti. Hieronta rentouttaa ja vähentää kireiden lihasten aiheuttamaa kipua. Vanhan koiran jäykän näköinen liikkuminen saattaa johtua lihaskireyksistä ja hieronnalla voi olla hyvinkin piristävä ja liikkumishalukkuutta lisäävä vaikutus.

Esteitä hieronnalle ovat esimerkiksi: 

- Tulehdukset ja kuume

- Tarttuvat taudit

- Akuutit murtumat ja revähdykset sekä avohaavat (revähdyksiä ja avohaavoja voidaan hoitaa laserilla)

- Pahanlaatuiset kasvaimet

- Keskushermostoperäiset sairaudet (esimerkiksi vastikään todettu välilevyn pullistuma)

- Juoksut ja tiineys


Hierontaan tullessa huomioitavaa:

- Varauduthan olemaan itse paikalla hieronnan ajan. Yhden koiran hieronta kestää noin 45-60min

- Älä ruoki koiraa 2-3 tuntiin ennen hierontaa, äläkä heti sen perään

- Huolehdi riittävästä nesteytyksestä

- Käytä koira tarpeillaan ennen sekä jälkeen hieronnan 

- Loppu päivä lepoa ja raskaampaa liikuntaa vältettävä myös seuraavana päivänä. Esimerkiksi agilitykilpailuihin suunnatessa olisi hieronnan ja kilpailuiden välille hyvä jäädä vähintään 3 vuorokautta